Το Σταυράκι

Σύντομο Ιστορικό:

Το Σταυράκι, ένα από τα ομορφότερα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων, αποτελούσε μέχρι το 1998 μαζί με το Τσιφλικόπουλο, την κοινότητα Σταυρακίου.
Από το 1970 άρχισε η ραγδαία ανοικοδόμηση της περιοχής Σταυρακίου, η οποία είχε διοικητικά όρια από τον Άγιο Σπυρίδωνα (πλατεία Ομήρου) και την Πεντέλη, μέχρι τα Σεισμόπληκτα και τον «Ακραίο» (Βελισσάριο). Αριθμούσε δέκα χιλιάδες κατοίκους περίπου και είχε έκταση 11.277 στρέμματα.
Με το σχέδιο Καποδίστρια (Ν. 2539/4-12-1997), το Σταυράκι ενώθηκε με τα Ιωάννινα και αποτελεί κομμάτι της πόλης.
Υπάρχουν δύο επικρατέστερες εκδοχές για το όνομά του.
Η πρώτη, όπως θέλουν η ιστορία και η παράδοση, λέει ότι ονομάστηκε έτσι από τον πρώτο κάτοικό του, τον «Σταύρο Σταυράκη».
Η δεύτερη εκδοχή ομολογεί, ότι ο χώρος που πρωτοχτίστηκε ο οικισμός, ήταν Σταυροδρόμι, γι’ αυτό και παρέμεινε η κατάληξη με το γράμμα γιώτα «ΣΤΑΥΡΑΚΙ».
Οι πρώτες οικογένειες κατοίκησαν στην περιοχή γύρω στα 1650, κάτι που μαρτυρεί και η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η οποία κτίστηκε περίπου στα 1700 μ.Χ. (σύμφωνα με τοιχογραφία της βορινής της πύλης).
Οι κάτοικοι του Σταυρακίου έλαβαν μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Πολλοί διέπρεψαν ως επιστήμονες και αρκετοί διακρίθηκαν στον αθλητικό και πολιτιστικό χώρο.
Από το 1986 το Πολιτιστικό Κέντρο Σταυρακίου στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος έχει να επιδείξει πλούσια δράση.
Ένας από τους Σταυρακιώτες Ευεργέτες επίσης, που μένει στη μνήμη μας για την προσφορά του στο Δημοτικό μας σχολείο, είναι ο Δημήτριος Κοτρότσιος.

* Το σύντομο ιστορικό επιμελήθηκαν οι μαθήτριες του Ολοήμερου τμήματος του Δημοτικού σχολείου Σταυρακίου: Κούγκουλη Ανθή, Κωνσταντινίδη Βασιλική, Πάνου Ζωή, Πλάτσερ Γαβριέλλα (Ε΄ τάξη), με τη δασκάλα τους Λαμπρινή Λιάτσου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου